Hjalmar Arleman

[ överordnad ] Start ] Afzegårdarna ] PerHåkansgården ] Prestegården ] Fjällåkra By ] Botorp ] Åkatorp ] Kåxtorp ] Skiften ] [ innehåll ]
[ samma nivå ]
[underordnad]

Vi kommer att lägga ut delar av hans produktion efter hand som tiden bjuder.

 

Hjalmar Arleman var född i Stockholm 1880, växte upp i Västergötland och kunde gå konsthögskolan och musikkonservatoriet med studier i Tyskland Holland och Frankrike. Tillsamman med Taube bildade han visans vänner och var livligt verksam fram till sin död 1956.

1916 kom han till Skaraborgs Folkhögskola, som först låg i Stenstorp sedan i Axvall. Från sitt boställe vid Botorp driver han frågan om Bankastugan och Ekornavallen. Han delger sitt hembygds intresse genom en artikel i STF:s Årsbok 1924. I Stenstorp träffade han Rudolf Söderberg och de samarbetade i beskrivningen kring Hornborgasjön på 20 och 30 talen.

Hans stora produktion gäller teckningar om vår hembygd och folklivet.

Arleman använder Kölnan i Botorp till sin tecknarstuga och Wilma berättar att Arleman kunde komma och vilja köpa mat, men att man inte tog något betalt då man förstod att han inte hade något att betala med. Arleman ledde en kör under sin tid här.

Arleman köper delar av Botorp och kan med svärfars stöd bygga om stugan och inrättar en ateljé på tomten. Linnarsson på Falköpings Museum har ev. tillgång till Arlemans produktion. Arleman skapade sig här ett vackert och inbjudande hem.

 

[ överordnad ] Start ] Afzegårdarna ] PerHåkansgården ] Prestegården ] Fjällåkra By ] Botorp ] Åkatorp ] Kåxtorp ] Skiften ] [ innehåll ]
[ samma nivå ]
[underordnad] [ Innehåll ]