[samma nivå]
[ underordnad sida ]
[ innehåll ]
Boskapsdöd vid Hornborgasjön |
|
2004 |
Slamdeponering vid Dagsnäs, miljöåklagaren
lägger ner ärendet, vilket föranlett spekulation hur svenskt rättsväsen
fungerar. Domvilla ? Försök att kringgå slamdeponering genom att försöka med salixodling omintetgörs. |
2005 |
Debatt och minikonferens vid kapellet i Hornborga. |
2006 |
Debatt om katastrofen Hornborga Tribunalen vid biblioteket i Skara augusti 2006 |
|
2006Häftpistolbeväpnad man stör kommersen vid Trandansen. Länsstyrelsen polisanmälde inkräktaren. |
2006 |
Garbage backwater
Crane and Lake Hornborga |
2007 |
En skrivelse till EUHär finner Du en bra sammanfattning av vad som timats på slamsidan vid Hornborgasjön fram till 2007, men tro inte att det är slut med det. |
|
2007Århundradets miljökatastrof |
Insändare i DN och GP 2009-09-19 |
I övrigt studera gärna de enskilda herresätena. Det skulle vara intressant att göra en revision av gårdarnas ekonomi, Jag vet inte hur långt polisen orkat gå. |
Så här är denna sida upplagd nu. Mest aktuellt är Husgärdet, Dagsnäs, Gudhem och St. Bjurum som trätt in på scenen.
Besök Hornborga Tribunalen 2006Läs brevet till EU-kommissionenLäs också länsstyrelsens svar |
Här några av länkarna till de stora godsen på Västra sidan av Hornborgasjön Husgärdet
|
Certifieringssystemet
Syftet med certifieringarna var att producera växtnäring från avloppen som kunde godtas från miljö- och hälsosynpunkt. Även Naturskyddsföreningen har medverkat i förarbetet inför certifieringen för att få klarhet i vad slammet innehåller. Kraven för certifiering har inledningsvis satts låga. Reningsverken ska successivt förbättra avloppsvattnet så att de klarar högre krav. |
Den förgiftning av våra marker som nu pågår i stor skala är djupt oroande. Slammet uppkommer vid reningen av avloppsvatten från bostäder, industrier och andra verksamheter och dagvatten från gator, vägar och hårdgjorda ytor. Rester från strängt taget all mänsklig aktivitet i vårt kemikaliserade industrisamhälle hamnar i det.
I riksdagens miljömål ingår att 60 procent av den fosfor som bortförs från åkermarken ska återföras. Detta ska vara genomfört till 2015. En del av denna fosfor finns inbakad i reningsverkens avloppsslam varför detta blivit en attraktiv möjlighet för reningsverken att bli av med sina växande slamlager. Eftersom priset på konstgödsel har rakat i höjden under de senaste åren och beräknas fortsätta stiga är det lätt att få avsättning för slammet.
LRF, Sveriges Lantbrukares riksförbund, har efter åratals hårdnackat och välmotiverat motstånd mot slamspridning nu gett vika för de envisa framstötarna från Svenskt Vatten, va-verkens branschorganisation. En certifiering av va-verken enligt det så kallade REVAQ - systemet antas plötsligt förvandla slammet från giftigt avfall till acceptabelt gödselmedel. Följden har blivit att lantbrukare nu står på kö för att få del av det kostnadsfria gödselmedlet, som de förutsätter är riskfritt eftersom det är certifierat. Glädjande nog säger Svensk Mjölk fortfarande nej till slam inom mjölkproduktionen.
Certifieringen är bedräglig eftersom den invaggar både de enskilda jordbrukarna och livsmedelskonsumenterna i en falsk trygghet att slammet är rent och ofarligt. Målet om fosforåterföring är viktigt men riskerar att komma i konflikt med det överordnade målet Giftfri miljö.
Slamspridning utgör ett systematiskt och irreversibelt spridande av gifter i vår miljö. I en rapport till Cancer- och allergifonden i februari 2009 redovisar Göran Petersson, professor i kemisk miljövetenskap vid Chalmers, en lång rad risker vid gödsling med slam från reningsverken. Detta slam är inte bara en fångstfälla för kemikaliesamhällets ämnen utan även för nya ämnen som bildas när de olika ämnena reagerar med varandra.
Låt oss se på kadmium. Medelvärdet på kadmiumhalt hos kommunalt avloppsslam var 37 mg kadmium per kg fosfor, år 2006, enligt SCB. Det långsiktiga målet enligt REVAQ är att den maximala gränsen skall sänkas till 17 mg kadmium per kg fosfor till år 2025.
Under 15 års tid skall det alltså vara tillåtet att sprida slam med kadmiumhalter över 17 mg kadmium per kg fosfor, ofta långt högre, på våra åkrar. Som jämförelse kan nämnas att humanurin innehåller knappt 1 mg kadmium per kg fosfor och nordeuropeisk konstgödsel 2–15 mg kadmium per kg fosfor.
Eftersom kadmium inte bryts ned kommer halterna i jordarna sålunda successivt att öka med slamtillförseln. Också 17 mg kadmium per kg fosfor är för mycket. Redan i dag är halten av kadmium så hög i åkerjord och gröda att en del av befolkningen, särskilt kvinnor i fertil ålder, riskerar njurskador. Kadmium ersätter även kalcium i skelettet, som därmed blir skört, vilket dokumenterats vid itai-itai-sjukan i Japan. Ny forskning visar också välgrundade misstankar om att kadmium kan orsaka livmoder- och prostatacancer.
Mot den här bakgrunden beslöt Efsa (European food safety authority), EU:s livsmedelsorgan, den 20 mars 2009 att sänka det godtagbara intaget per vecka, ”tolerable weekly intake” (TWI) för kadmium med nära två tredjedelar, från 7 till 2.5 mikrogram/kg kroppsvikt. Om detta ska vara möjligt måste kadmiumhalten i jordarna minska omgående.
Potentiella gifter i slammet är förutom tungmetaller även stabila eller svårnedbrytbara kemikalier från läkemedel, droger och allehanda produkter. En hel del ämnen mäts över huvud taget inte och andra känner vi ännu inte till. Läkemedelsrester och hormoner hotar fertiliteten hos både människor och djur. Många ämnen är starkt cancerframkallande som till exempel i gruppen PAH (polycykliska aromatiska kolväten), som förekommer bland annat i bildäck och är mycket långlivade. Eftersom många av dessa ämnen bevisligen tas upp av våra livsmedel utgör slamspridningen ett betydande hot mot människors hälsa.
Lyckligtvis finns det ett omedelbart tillgängligt alternativ till slamspridning i avvaktan på systemförändringar i avloppshanteringen. Tekniskt väl kontrollerad förbränning av slammet förstör effektivt smittämnen och miljögifter och ger energi. Metaller kan fångas upp i slagg och flygaska och deponeras i säkert slutförvar eller återanvändas. En metod att utvinna fosfor ur askorna håller på att utvecklas och är mycket nära att börja kommersialiseras.
Tvärt emot förhoppningen att certifieringen skulle tvinga fram ny teknik, har frisläppandet av avloppsslammet som gödselmedel inneburit att många kommuner nu helt koncentrerar sig på att få ut slammet på markerna. Va-verken har kommit att bli de främsta aktörerna och deras branschorgan Svenskt Vatten den centrala huvudrollsinnehavaren.
REVAQ - certifieringen håller därför på att bli en broms för utvecklingen av alternativa tekniker att hantera samhällets näringskretslopp. I stället måste vi nu mobilisera alla krafter för att på ett effektivt sätt ta hand om och oskadliggöra det giftiga avfall vi skapat och samtidigt utveckla långsiktigt hållbara system för näringsämnenas cirkulation.
Vi uppmanar alla som är delaktiga i slamspridningen att ompröva sitt ställningstagande. Politiker på riks- och kommunnivå, Svenskt Vatten, LRF, Lantmännen, Svensk Dagligvaruhandel och ansvariga myndigheter bör snarast ompröva godkännandet att sprida REVAQ - certifierat avloppsslam på marken. Vi hoppas också att lantbrukare och konsumenter kommer till insikt om att REVAQ - certifieringen av slammet inte betyder att det är giftfritt och ofarligt. Vi kräver att spridningen upphör.
.
Hornborgasjön är Sveriges mest påkostade och finaste våtmark. Sjön och dess omgivningar lockar hundratusentals besökare varje år och är en av de största turistattraktionerna i Västra Götaland. Men under den vackra ytan finns en tickande miljöbomb. I ett decennium har tiotusentals ton rötslam från västsvenska reningsverk deponerats på åkermarker, mossar och moränåsar och lakvatten tillföres genom kanaler och grundvatten Hornborgasjön. Drabbad är dryga västra sidan om sjön, där tranorna om vårarna lagskyddade går och betar på sin väg till Norrland. Kommunerna betalar 400 kr per ton till oseriösa mellanhänder. Kommuner med Skövde i spetsen och andra samverkansparter köper sig fria från synd.
Miljöbalken
Tyvärr biter den svaga miljöbalken inte på de nonchalanta kommunerna eller de oseriösa mellanhänderna. De ansvariga kommunerna förråder miljön och sina turistattraktioner och låter silverpenningarna tala. En av de största leverantörerna har trots mångåriga påpekande stort förtroende för den mellanhand de valt, men kommunledningen har ingen aning om vart deras slam tar vägen och har heller inte visat intresse för att ta reda på det, vilket förordningar kräver.
Övergreppen
Men övergrepp på Hornborgasjön har pågått i över 200 år och av intresse är att nämna att den 100 åriga naturvårdsrörelsen fick bränsle av dåtidens övergrepp, och alla vattenlagar som nu är föregångare till miljöbalken har sina rötter i sjöns märkliga sjösänkningshistoria. 1800 talets misslyckanden ledde till en dikningslag, som man struntade i vid 1900 talets första förödande sänkning. Den genererade en vattenlag, inte heller den tillämpades, när sjön kunde sänkas på 30 talet till ett Trätornas Träsk.
Nu är sjön delvis restaurerad och då kan nya ting uppdagas. Det senaste decenniets deponering av rötslam från västsvenska kommuner har kunnat ske med oräkneliga tiotusentals ton, som den efterföljande miljöbalken inte heller kunnat hantera och miljödomstolen sanktionerat. Hela tiden finner man på nya idéer var och med vilken tillåtlighet man kan gömma slammet. Viltåkrar, energiskogar, parker och golfbanor har prövats. Det handlar om stora pengar, som gjort det möjligt att förvärva nya marker för deponier, som i sin tur genererar nya pengar.
Politiskt engagemang
Sist deponerades slam i grundvattenkänsliga moränstråk, som silar sitt grundvatten till just Hornborgasjön. Försök att kringgå ansvar sker genom att man försöker skapa ett certifieringssystem för att i lugn och ro återbörda detta svarta fosforrika guld till ekosystemet. Men det går inte att rena städernas slam från olämpliga produkter, som spolas ner från toaletter, gator och industrier.
Det krävs en samlad politisk satsning och teknologiskt nytänkande för att förändra vår hållning till samhällets baksida innan vi är beredda att återbörda våra produkter till en hållbar ekologisk helhet.
Det är kanske så att Hornborgasjön ännu en gång får stå fadder för en lagstiftning, som ger skärpa åt en miljöbalk och som bättre anpassas till EU direktiven i mark, vatten och livsmedelskedjan. Direktiven finns, men svenska myndigheter tillämpar dem inte. Eller vill vi i konsekvens förstöra mer jordbruksmark och äta kött (köttslamsor kallade) från djur som dricker lakvatten och betar på kontaminerade slamåkrar.
Ren åker och mat är något vi borde eftersträva.