1100 talet

Start ] Uppåt ]
Start ] Historia ] Varnhems Kloster ] Kyrkor runt Hornboragsjön ] Gudhems Kloster ] Borgar i Västergötland ]


 

Här en minneslapp över de komplicerade turerna i inbördeskrigen mellan ätterna Stenkil och Erik. mer finns att läsa om dem under Varnhem 

Inge efterträdes av Hallstens söner Filip och Inge d:y och med hans död inleds en komplicerad och orolig tid i Sverige. Inte förrän 1130 när stormannen Sverker d:ä kommer 1130 blir det någorlunda lugnt. 

Erik Jedvardsson avlöser Sverker men han lär ha mördats 1160 av Magnus Henriksson Inge d:ä dotterson och hinner regera något år innan han i sin tur faller offer för Karl Sverkersson. Han har problem med Novgorod men mördas av Knut Eriksson 1167. 

Knut Eriksson regerar till omkring 1195 en för denna tid ovanligt lång tid. Han bekrigar sina rivaler Kol och Burislev, sägs tidigare ha mördat dem men det finne ett slag vid Bjällbo omkring 1170 där de bitit i gräset. Birger Brosa är det tunga namnet under denna period av relativ fred. 

Erik dör en naturlig död och efterträdes troligen efter avtal av Sverker den yngre. Han blir inte så gammal utan han försöker att få sin son Johan accepterad på tronen vilket ogillas av Knuts barn, som gör upp vid Älgarås , Lena och Gestrilen och som leder till att Sverker stupar. Erik blir inte gammal utan han dör i hetsig feber 1216, då den Sverkerska ätten tar över igen måhända som resultat av ett avtal. Johan gör sig känd som genomförande av korståg i Estland där han bekrigar en fornborg Leal, där han besegras och hans jarl Karl Döve stupar. Johan dör en naturlig död 1222. 


 Historia ] Varnhems Kloster ] Kyrkor runt Hornboragsjön ] Gudhems Kloster ] Borgar i Västergötland ] [Innehåll]

Sidan reaktiverad september 2016