Jönshyttan

Innehåll ] Efterlysning av Grythytte och Sirsjöbor ] Bergvik och ENSOs skogsskövling ]
Uppåt ] Grönhult ] [ Jönshyttan ] Bredsjö ] Hafsjö ] Ekebergs Rote ] Norrelgen ] Hällefors ] Gränsjö ] Hjulsjö By ] Björksjön ] Rombohöjden ] Grängshyttan ] [ samma nivå ]
Jönshyttans Gård ] [ underliggande nivå ]

 

Vi inträder i Jönshyttans Rote från norr och kommer då först till Gröndal, som döljer så mycken gruvhistoria, Bränntomten och Jönshyttans gård dit Du går om Du klickar.

De första nybyggarna här var tvenne bröder från Dalarna Jöns Jönsson, Slapran, som 1625 anlade en hytta, och skulle enligt traditionen kallas Gamla Gårdens Hytta.

Gröndal ¼

Gamla landsvägen, som går förbi här kallas Gröndalsgatorna, som bär märken efter konsten, stånggången, som gick från Wargberget över landsvägen till Gröndalsgruvorna och Nätkärnsberget, som höll vattnet ur gruvorna. Här vid landsvägen hade man ett så kallat vändbrott, som gjorde det möjligt att följa markens nivåskillnader. Från ett sådant vändbråte kunde stånggången ledas i vilken riktning som helst. Platsen markeras av ett le' på båda sidor om vägen, där vintervägen mellan Bredsjö och Sikfors gick fram, med ständig transport av malm och kol. Det största hindret var backen vid Vargbacken, som krävde att ett extra par hästar måste spännas för.

Vi noterar att Närkärnsgruvan nämns 1729 då en yngling Nils Nilsson får en iskärna på halsen som dödar honom.

Henrik Henriksson

f1688 kolla

Sven Andersson

f1720 skriv in tar tydligen form 1760 tal

Lb och torp Gustaf Ersson

f1830 är son till Erik Nilsson på Grönhultshöjden, som vi berättat mer om under det torpet. Han var först gift med Brita Stina, som lämnar honom redan 1880 och han gifter om sig med Stina Lisa som överlever honom här på Gröndal 16+ I denna period har 

torp Carl Erik Pettersson

tagit över redan några år före Gustafs frånfälle 1907. Han kom redan 1903 även han från Grönhultshöjden och stannar till 1928, då han flyttar till Ljusnarsberg.

Gruvbyggaren Ture Andersson

tar över bostaden.

torp Anders Carlsson

f1789 finns kvar perioden i form av enkan men minnet av hans son Israel Anners f1818 har bevarats till vår tid såsom den vigaste och starkaste av kuntera i Hjulsjö. Han vågade sig som ensam kunt besöka tallkôttera i Krokborn i tallkottrike. Ehuru ansatt klarade han sig oskadd från detta vådliga företag. Han flyttade till Stockholm, där han blev skeppsklarerare. På sin 80 årsdag dansade han som en yngling och lade benen på nacken förs det ena sen det andra.

¼ N:o 1 torp Gustaf Eriksson

f1830 p 78 + 86-95 Gustaf Eriksson kom våren 60 har ett flertal drängar ehuru många handikappade och omsättningen stor 

N:o 2 torp Jan Erik Länk

f1857 93-27+

 

Torp NUD N:o 2 Carl Erik Åkerström f1850

Torp NUD N:o 3 Fredrik Jansson f1857  dör 1922 och verkar efterträdas av Dubois svärsonen

1/64 Petter Boström f1821 

Församlbok 96+ Jan Erik Länk. Ägs av Bredsjö Bruk 
Gustaf Eriksson f1830 
sockenhoran Vilhelmina Henriksson f1860 med alla sina barn 
hytt arb Henning Pettersson f1872 kom 03-

Per 06+ Jan Erik Länk finns kvar 16+ arb Carl Oskar Jansson f1882  
Gustaf Eriksson f1830 och Johan Löfström f1875 Erik Henning Pettersson f1872 

Ture Andersson var släkt med Boström var bas för byggnationer i gruvan i Ösjöberg. Stig och Roland hette sönerna. En tvålägenhet bostad. Stig bodde i den vänstra delen och Ture i den högra delen av huset.

Dödsboet säljer till efterträdare från Hällefors.

Gröndalsgruvorna bakom huset borde vara förtjänt av ett besök.


Hyttan Jönshyttan

anlades omkring 1625 även kallad Gamla Gårdens hytta. Vägen går österut till Gamla gården med dagbrott. Kalk och järnmalm. Den sägs ha blivit anlagd av en mördare Jöns Jönsson Slapran från Dalarna, vilken efter sin missgärning hade rymt från sin hemort tillsammans med en yngre bror (en annan uppgift är att Slapran var en finsk kvinna, som började järnhanteringen. Hon lär ha ägnat sig åt hammarsmide av järn som togs från omgivande hyttor. En av hennes bröder skulle ha byggt den första hyttan). 1652 kallades hyttan Slabberhyttan. Ödelades 1674.

Gamla vägen gick över branta backar, Jönshytte backar. Här finns i början av backen en fjerdingsvägs gjutjärnstolpe, angivande 3/4 från Hjulsjö. Härifrån går vägen till Bredsjö. Hemmanet är det första stället som ligger på höjden längs denna väg. Här fanns redan på 1880 talet en småskola dit barnen gick för att lära sin "abbesbok". Barnen gick i skolan från 9 - 14 och det hände att de mest långväga tog vägen över Gröndal för det var så roligt att få åka på "kônsta".

Mitt över vägen från Gröndal ligger.

Wargberget

Erik Tordis

f1814 gifte sig med Johanna Lindsten från Sjöbackarna. De passerar Luciefallet och hamnar här senast 1871. Paret dör här på platsen och deras telningar

  • Stina Lisa gifter sig med Erik Bast nedan
  • Två Karolinor dör späda
  • Fredrika träffar Per August Båt, deras dotter sätter Jönshyttan på kartan, då hon gifter sig med Fredrik, må vara här på Wargberget. Barnafadern träffar vi sedan i Näshulta (D) med en ny stor kull. Han tar faktiskt han om sina åldrade föräldrar här som inte ytterligare bör belasta honom.
  • Dorotea har ett arbetsamt liv
    • Gustaf Arvid f1866 tar namnet Lindsten och vi följer familjen till Grangärdet och Grängesberg och deras tre barn.
    • Linda Sofia f1871 gifter sig till Gåsborn Fernebo och två barn växer upp.
    • Johan Julius f1874 gifter sig som hyttarbetare i Bredsjö och men åker till Am med sin familj 1906.
    • Viktor Lindsten f1880 passerar Grängesberg och Avesta och återfinnes i Krylbo med sin familj.
  • Vilhelmina gifter sig med Samuelsson och vi återfinner dem i Nyed
  • Per Gustaf Tordis återfinner vi på Skomakarebacken och sonen David stannar i trakten. 

Erik Bast

f1830 gifte sig med Tordis äldsta dotter och stannat på Wargberget. Sista åren finns han på Skomakarebacken och dör 1907. Familjen kom senast 1871

  1. Vilhelmina f1858 Fernebo inga säkra spår av henne mer än att hon var gift Norrström i Filipstad
  2. Erik Johan f1859 Fernebo reser runt Långenäs, Grythyttan för att kanske stanna för Nora. Han sprider sina arvsanlag åt Nora men även Södertälje och Göteborg.
  3. Kristina f1868 Jönshyttan
  4. Amanda blir blott 13 år

Barnen är utflugna 1890.


N:o 3 Petter Andersson och hans sterbhus med de två sönerna finns 1891 ehuru

Vargdammen är en vacker plats att åter besöka med några gräsänder. Här finns grufhål att dokumentera.
Vi noterar att tre män drunknade den 30 maj 1873
Olof Olsson f1838 från Klampåsen Hällefors
Jan Emanuelsson f1845-10-03 Brattfors och
dr August Johansson Kihl Söne (R). Vad som egentligen hände berättar inte presten om utan konstaterar att de begraft de drunknade och meddelat respektive pastorsembete.


Fredrik Ersson

f1838 utfattige bm sonen från Grönhultshöjden vid vägen, kom från Luciefallet med sin familj 1884 med Anna Stina f1838, som kom från Grythyttan f1838 med två barn på armen, som Fredrik nekade till. De gör en sväng via Skomakarebacken för att ändå återvända kanske hit under Grönhult.

  • Fredrik Henning Fredriksson skrivs som gruffogde f1871 gifte sig med Augusta Båt, som ju också bodde här och de avlade 11 barn tillsammans. Men det får vi ta någon annan stans.
  • Anders August Fredriksson även han född på Luciefallet gifte sig med Ellen Matilda Grönlund. Deras enda överlevande barn Elna flyttar till Stockholm. Han gifte om sig med Emma Davida från Kolningsberget och slår sig ner på Hemmanet i Jönshyttan? Dottern spårar vi till Grythyttan och vidare till Stockholm.

Hyttan med sinnersten finns här inne som vi vill se mer av.


Gamla Gården ¼

Gamla gården med Warggrufvorna och oklara små stugor.

ligger på en höjd som kallades Hammarsmedsberget och här låg tidigare byns kärna. Gamla gården såldes redan före skiftet 1860 tal till Bredsjö Bruk. Gamla gården ingår inte i skiftet.

Jönshyttans Gata ¼

Från toppen av Hammarsmedsbacken går backen kallad Ol Svens Backen namnad efter Ol Sven i Gatan, vilken efter en vådlig färd utför brutit nacken. På ömse sidor om vägen har vi rikligt med gruvhål - vid Gamla Gården. Det var här i botten av dalen som den för mord dömde och biltoge finnes.  Jöns Slapra anlade sin hytta. Han lär vara den första finnen, som här bröt järn ur marken. 

-56 Jan Erik Samuelsson f1829 från Norra Torpen återvänder dit 1856, som dagkarl. Han dör och hon tar ensam hand om barnen.

55-75 Bm lb mäster smedsonen från Bjursjön Petter Rosendahl f1807 passerar Löfåsen och flyttar sedan till Bredsjöåsen - Grönhult 75.  Vi kostar på att berätta lite om alla hans telningar. Han var gift med Brita från Löfåsen:

  1. Anna Lisa f1833 vet jag inget om
  2. Per Erik Rosendahl 1836 finns här i trakten på olika platser men flyttar sedan till Nora
  3. Stina Cajsa Rosendahl passerar återfinner jag i Guldsmedshyttan
  4. Karolina Rosendal först gift med Erik Knapp på Ösjöhöjden och senare med Anders Runqvist, som vi återfinner på Kampbacken från 1870
  5. Maria Charlotta träffar skräddare Johan Haglund på 60 talet i Jönshyttan och vi återfinner dem på Hattkullen Ekebergsdal.
  6. Johanna f1845 träffar Janne känd senare på Grönhult i Kasernen med alla sina telningar där vi hänvisar dit för mer information.
  7. August Rosendahl f1850 gift med Matilda vars barn vi återfinner här i närheten. Men familjen bodde uppe vid Grönhult under en längre period.
  8. Anna gifte sig så småningom med smeden Magnus Dahlin från Stenstorp, där de vistas. Kan de ha åkt till Amerika. Hela fam utsläkt 00 och db5
  9. Lovisa f1855 född här på Gatan. flyttar med barn på arm till Elfsborg och en banarbetare

73-92 Anders Andersson f1832 kom med sin stora familj 73 men första hustrun dör 75 

  1. Maria från Sandsjö dör som jag sa 1875
    1. Stina Lisa stannar hemma som fattighjon och föder roten tre barn utan fäder.
    2. Carl August blir hyttarbetare i Bresjö och bor i Bysjötorp vars tre barn vi kan följa.
    3. Sofia f1860 återfinner vi på Tomsbacken med familj och fam flyttar till Nyköping
    4. Anders Gustaf f1862 gifter sig med pigan Josefina Hellqvist från Gränsjö. Familjen finns här fram till 07 sedan på Småland under en 25 års period. Barnen stannar på Småland eller i trakten.
  2. Ida Maria Waller f1847 i Lerbäck och lämnar det jordiska här på gatan 1923
    1. Anna Levina blev inte året
    2. Hushållerskan Anna Levina.
    3. Emma  blir 15 år
    4. Gustaf blev 2
    5. Gustaf Richard Andersson hittade Agda Lur och passerar Grönhult.

1872-78 Jan Erik Ersson f1843 grufarbetare, rättare och brukare av Grönhult och andra gårdar i Hjulsjö Jernboås.

Gatan kom att bli härbärge för många grufarbetare Tunberg, Ekorre, Lundin, 

1900-07 Nils August Eriksson f1877 från Mången bildar en stor familj med Cecilia från Hemmanet. Passerar Kasernen i Grönhult där vi berättar mer.

1907-11 torp Erik Andersson Lur från 1907 till 1911 då han går bort här. De två barnen kan vi följa

1912-19 Carl Erik Beckius f1869 kom från 1912 - 19 då han tar sin familj till Beckius gården i Björksjön
följd av Henning Fredriksson f1871 från 1919  

1919? - 32?  Fredrik Henning Fredriksson gift med Båt och alla deras många barn. Han är son till likaledes grufarbetaren som bott på Luciefallet.
han var född på Luciefallet 1871 och gift med pigan Hilma Augusta Båt född på Wargberget på denna gård. Augusta Båt dör här på gatan och gruffogden själv flyttar till Egna Hem i Bredsjö.

  1. Anna vars familj vi kan följa in i nutiden
  2. Augusta Maria gift med Hugo Hedman från Hällefors
  3. grufarb Algot född Hanfallet fanns på Kolningsberget 1906 men försvinner för mig
  4. Edit Ingeborg f1897 Bredsjöåsen
  5. Elsa Elvira passerar Kolningsberget men återfinnes i Hällefors
  6. Helga Linnea till Hällefors
  7. Bernt chaufför född Grängesberg återfinnes också Hällefors
  8. Fredrik Erling gift med Märta och flyttar till Jernboås
  9. Birgit Hilma mot Hällefors
  10. Margit Viola passerar Hemmanet med sin man

 

         


Missionshus

Smyrna och Pingstvännerna. 

På krönet ligger Missionshuset och nedanför Länkes stuga

Länk stuga 


Skönsta Hill 1'2 Klinten

Grönlund byggde på ny mark på 30 talet och var komna från Kampbacken familjefadern var gruf arb Carl Gustaf Grönlund f1874 med sina sju barn

Missionshuset

enligt församlingsbok skomak Per Gustaf Dahlqvist och Gustaf Rosendahl f1880 och August Ferdinand Runqvist f1878;
Ida Matilda Waller f1847. Missionshuset utgjorde småskola där barnen gick i första och andra klass på 20 och 30 talet. Fröken hette Valborg Elander. 

Folkets Hus Bäckakil

0,455 har. Avstyckad från Bäckekil 
Carl Albert Wiker från 21-24, följd av Svante Birger Jansson f1900 1923-26, Axel Verner Runqvist 1926-27+

se DSC 6075


Jönshyttans skola och Missionhus

Stående Ernst Rosendal, Göta Valler, Oskar Hellqvist, Lilly Rosendal, Carolina Rundqvist, Emil Johansson;
Sittande Anna Rosendahl, Gat Anna Andersson, okänd, Davida Fredriksson, Ingeborg Johansson, Elin Gustafsson.


Viktor och Selma Vallers stuga.

Viktor Waller  f1884 arbetade i den kalkgruva som låg här och var gift med Selma. Efter hennes bortgång säljs huset för 8000 kr. Här går vägen in till Gamle Gården  Den sista stället tillhörde Gustaf Stabbe som tyskar äger nu på 1930 talet byggde det på ny mark.  


Skolan i Jönshyttan.


Gustaf Stabbe     byggde Vi får se.


Gula Fyrfamiljsvillan nästan nere vid vägen till Bredsjö.


Vi går över vägen Kopparberg - Hällefors

Hanfallet

ligger mellan Hyttblecket och Tordishöjden och stugan revs på 40 talet.

Per Erik Rosendahl f1836 kom 74 och avlöses av nedanstående Per Gustaf. 

Per Gustaf Gustafsson 

f1853 p 79-95 flyttar till Vansbo. son till lb från Gröndal, som valde en flicka från Väse stannar här, men förblir anonym med sina sju barn. 

Carl Viktor Hellqvist torp efter står Gustaf Andersson.
August Runqvist f1878 kom 03.
Viktor Johansson f1878; 

Carl Johansson

bodde här kring sekelskiftet. Han kallades för Trumpetaren, som arv från sin militärtjänstgöring. Han gjorde sig känd som en en duktig viltjägare och kunde förse omgivningen med kött som skogen gav. Han löste gömmas så att han i vedboden hade två stora sirapsfat som han täckte med järnplåtar och ovan på detta sågspån. Carl åkte aldrig fast för tjuvskytte någon gång under sitt liv och han kunde med denna teknik undvika rättvisan.

I samband med en jakt berättas att en uppspårad hare plötsligen försvann för skyttarna och deras hundar, varvid Carl tillkallades att hjälpa till att spåra denna märkiga hare. Trollharen spårades och hundarna satte fart men plötsligt blev det knäpptyst. Trumpetaren följde spåret som plötsligen tog slut. Han stannade och funderade men satte sett skott mot ladans tak och en hare kom neddimpande. Detta var enkelt för Trumpetaren att räkna ut att den närbelägna ladan var låg och att ett stort hål fanns i ladans snötäckta tak och där satt haren.

Trumpetaren hade det knapert men var social och kunde bjuda till dans på Hanfallet i hopp att någon tog med sig något starkt. Själv stod han med älg och rådjurskött. Har var det på småtimmarna livat. Han flyttar senare till Amerika, och på väg mot Bredsjö dök en hare upp vid sidan om kärran och gjorde sällskap fram till skogsbrynet. Att haren visste att bössan var nerpackat var förklaringen till att den var så orädd berättar traditionen.

Anders Grönlund

f1879 från Agaön Hjulsjö fanns här 16+ -20, då han flyttar till Skomakarbacken. Han träffade sin Alfrida när han var i Ljusnarsberg och här kan jag följa hans fyra barn Gunhild gift till Karlskoga, Helga gift i Nyttorp Sikfors och Gustaf återfinner jag i Hällefors.


Tordishöjden

p42-7 Erik Ersson f 1814 som också heter Tordis 

det antyds att Hanfallet och Tordishöjden samma sak p53-60

p53-60 Israel Mört 
Jonas Jansson Hane f1899
torp Erik Olsson f1825 

Tordishöjden (Hanfallet) eges av Jan Ersson br av torp Erik Olsson f1825 följd 62 av Olof Olsson f1824 
Mäst torp Israel Jansson f1823 
Erik Persson f1836 kom 65 

1/32 Olof Olsson f1824 p 71 + 78 +86-95

Det går att komma upp från landsvägen och stället är bebott. Mitt emot Jönhyttevägen. 

Olof Olsson 

f1824 församl bok 96+ och per 06+ hans enka fanns här 90 och 00 och han dör här 1905 och efterlämnar Karolina Jansdotter som han sammanafvlat 13 barn med. Det går att spåra några av barnen in i vår tid. 

sonen Per Johan f1873 fortsätter brukningen och tar sin syster och syskonbarn i sin vård.


Blindbo  Sundet 1/32

lär vara samma sak enligt fb 43

Stina Olsdotter

f1779 var dotter till Jansas kusin

  1. Olof Jansson bm torp f1778 dör nog här 1815 gift med Stina Olsdotter Jansas kusin. Olof efterträdes i säng och säte av
    1. Olof Olsson återfinner vi i Luciefallet efter att ha brukat Blindbo
    2. Bm Jan Olsson i Bysjötorp
    3. Erik Beske Olsson i Finnfallet
    4. Anders Olsson som dagkarl på Björnkullen vid Ekebergshyttan.
  2. Skräddar Jan Jansson bm och torp f1788; kom från Grythyttan 1815 och finns här p25--41och gifte sig med Jansas kusin Stina Olsdotter, efter att tidigare fullbordat en relation med ovanstående bm.
    1. Stina Jansdotter f1816 senare Gloppsjön
    2. Israel finns på gästgiveriet i Norrelgen
    3. Anna sökte sig till Jernboås

Hans Mattson 

f1797 kom från Broberget och hamnar här i något som liknar en fattigstuga och dör 1851 men enkan kan ha få bo kvar.

Erik Jansson

och hans enka Karolina Fredrik Andersdotter f1840 finns här 1890 och deras barn är okäna i MIS 

  1. Hulda Maria f1872
  2. Erik Emil
  3. Ernst Henning

Carl Ersson 

f1824 med sin Maja Stina Qwarnström f1819 finns här från 1876 1890+

P Persson Bergs enka 

Jan Waller 

f1808 med maka blir blott 40 år gamla här på Blindbo 

Från att ha varit ett bergsmanhem blir det en fattigstuga. 


Brobergstorp

torp Olof Andersson med sonen Olof f1797.

Broberget Brobacken

ligger söder om nya landsvägen men närmare Hjulsjö By. Parstuga som sedan brunnit.

Skräddaren Isak Grönlund

f1794 i Grönhult dog här ute 1858. Bland alla barnen har vi dottern Stina Lisa som gifter sig med efterträdaren.

1843- Jan Johan Persson

f1819 kom 43 gift med Stina Lisa Isaksdotter Grönlund se ovan. De har inga barn, men hade tagit en fosterdotter Karolina Jansdotter f1852-08-19.

Bm Nils Andersson p1808-25

f1780 var son till vår bm vid Grönhultshöjden. Vi återfinner honom som inhyses vid Luciefallet såsom enkeman. Hans sju barn är födda här på stället, men föga är att berätta om deras öden.

1884-86- torp Johan Jan Erik Andersson 84-96

f1851 från Ängsmossåsen finns här kring 1890 gift med mjölnardotter från Skåln. Familjen flyttar sedan till Bastfallet omkring 1907 efter en tid på Småland.

1892-96-19-34 Carl Erik Johansson

ersätter Jan Erik här på torpet. f1856 var gift med Augusta Hjul från Mosserud kom 1892. De kom från Långåsen och stannar över till 1939, då hon som enka avflyttar. Av deras åtta barn stannar troligen de flesta kvar inom gruvnäringen flest i Grängesberg eller här i Bredsjö.

  • deras son Arvid Carlsson f1895 deras son är grufarbetare tar troligen mor med från Broberget till Skomakarbacken 39
  • och andre sonen Bror Gunnar finns också med här till 1933 då han gifte sig
  • Elsa Viktoria gifter sig med Länk nedan.

Enkan stannar i ena båset till 34.

1890 - Erik Adolf Hedman

f1864 var kommen från Gåsborn och fanns här 1900 och lär ha kommit 00 och stannar över 16-. Det är uppenbart att det fanns två lägenheter här denna period då han stannare ett par år.

Hedman följs av

1907-10-Per Gustaf Jansson

f1855

följs av

Gustaf Filip Länk 1921-28

f1899 gruf arb kom 1921 från Gröndal och var gift med Carl Eriks dotter ovan och drar till Grängesberg. Han följs av 

Gustaf Ersson som fanns på Sandåskärret och Grönhult enka Augusta Larsdotter f1871 och sonen skomakaren Bernt Gustafsson som alltså kom 1928-40

I samma lägenhet

Emil Carlsson f1902 kom 1926

p 08-25 Nils Andersson f1780

p25-33 Erik Olofsson f1793; Bm Hans Mattson f1797. 

Bm Hans Mattson

f1797 p33-41 och mågen Olof Olsson f1803 gifter sig med Hans dotter senare fattighjonet Anna som vi återfinner på Långåsen.

p53-60 Isak Jansson f1794 

p61-70 

1/32 Lb Jan Persson f1819 från 43 

3/36 Jan Persson f1819 som kom 43 egentligen från Bredsjö Qwarn. 

Jan Jansson f1819 78+ 

torp Johan Erik Andersson f1851 86+
torp Carl Erik Johansson f1856 92+

Församl bok 96+

Carl Erik Johansson f 1856 
följd 99 av Erik f1864 Gåsborn. 

Församl bok Carl Erik Johansson f1856 
Broberget/ Brobacken  torp Erik Adolf f1864-10-26
Per Gustaf Jansson  1855 07-10 ; Carl Johan Johansson f1873 10-

+1816-18 Carl Herbert Carlsson med fam följs av
gruf arb familjen Adolf Jacobsson som flyttar 20 till Ljusnarsberg
sen kommer fam Länk

Skogsarbetare bostad

Stod tomt under en period.

Arvid och hans föräldrar 

ett uthus vid Brobacken

Finnfallshöjden

ligger precis vid vägen x30678 y 38210 

Detta är vad som finns kvar av detta torp. 

Henrik Nilsson

f1795 kom som gruf dr redan 1813 p42-7 och dör på plats 68

p42-7 Anders Jansson f 1809 

p53-60 Henrik Nilsson f1895 sen torp Erik Ersson f1825 som är måg i huset . 

p61-70torp Erik Ersson f1825 

p 71-77 Erik Ersson f1825; gruf fogde Per Gustaf Jansson f1843; 

gruvfogde Gustaf Jansson f 1843 78+ 

gruf arb Anders Gustaf Jansson f1851 p82-95

Jan Petter Persson finns här 1890 

Anders Gustaf Jansson

gruf fogde f1851 fanns här redan 1878 enl fb  per 06+ följd av August Gustafsson arb f1866; 

småskol lärare Sofia Sandin från 89. 

hyttarb Carl Erik Henning Pettersson f1879

församl bok gruffogden Anders Gustaf Jansson f1851 

August Gustafsson 

f1866 fanns här 1907-16+ var gift med Maria Kramer. 

grufarbetare Erik Kramer f1904 har bott här på 1900 talet, drunknade och stod i sjön som han passerade på isen på väg till gruvan.


Ösjöbron

förekommer i början av 1800 talet som torpställe och det måste vi ta reda på mer tycker jag, det bör ligga vid Broberget.

Enl fb så skrivs kyrkvakten Grönlund f1741 såsom boende här

Däremot Allmosbron bör rimligen gå över Allmosälven som ligger ca 1.5 VNV om Ösjöbron.

Sundet

Anders Andersson

f1827 lb 1900

En AnAn finns här med sin fru Hulda Jansdotter 1878

Anders Andersson

f1841 ensam Sundet 1890

Fredrik Ersson f1861 km från Skrivarefallet före 96 och finns här över 1929.

Carl Gustaf Persson f1913 har en fru Ines Jansson, som dör här 1959.

Skrivarfallet

är två hemman

ligger på väg mot Ösjöbergsgruvan Ägdes av Malmberg och Åkergren

torp Johannes Jansson 

f1806 

Dödgrävaren och torparen Jan Olsson bor här 1851 och förlorar sin dotter Johanna som bränns i en mila.

Jan Olsson bor här 29 - 43+ och får en son Carl

Johan August Johansson

f1855 som vi måhända återfinner på Bondfallet Grönhult, men det får vi kontrollera. 

torp Jan Erik Grönlund 

f1859 enligt hfl 91-95

torp Carl Erik Beckius 1900

f 1869 finns här 1900 som ju sedan bebor den berömda Beckiusgården i Björksjön. Av deras nio barn gifter sig blott tre. 

Carl Emil Hedström 

f1867 med fru Matilda Julin och dotter Judit f 1896. 

Fredrik Ersson f1861 är skriven här 1890


Vägen in mot Bredsjö

Jönshyttan 2

gissning vi får se.

Jönshyttan 2 Lur f1869 flyttar 28 till Norrbärke och efterträds av Dubois och av Carl Sigvard Jansson 44, Runqvist, Hellberg,

Hemmanet

var småskolan och det var lika långt för alla barn i Roten att ta sig hit. Här berättas om en gammal kanalränna som pissade åt alla håll och roade barnen som duschade sig därunder till gamla lärarinnan Sofia  Sandells förtret.

ligger nere vid Bredsjövägen sedan man passerat Hemmansbäcken innan man kommer till den tidigare vackra tjärnen Långkärn på höger sida. Det är en tvåvånings barack som i mycket liknar en Kasern med fyra lägenheter. Här bodde fyra familjer, som tillhörde gruvan. Ett rum och kök, med 8 kr i hyra och 2 kr metern i ved. Vi får leta vidare.

Hemmanet hör jag talas om först 1846 då Arbetaren Israel Jansson reciderar här som pappa år 1846

¼ Erik Fallgren f1827  Erik Jönsson f1778 
Carl Erik Henning f1872 hyttarb; 
Gustaf Hane f1870
Gustaf Adolf Jansson f1880 

06+Johan Rickard Persson finns kvar 16+ och Arvid Räf fanns här 06+ och till 17 då han flyttar till Bysjötorp.  Gustaf Alfred Hammarbäck kommer 17-24,

Anders Ivar Falk före 1916 till 1920, följd av Erik Ture Andersson

Erik Hidén från Nora fanns här redan 00
Anders August Fredriksson

Erik Albert Hedén f1893.

per 27-44

1 Johan Rickard Persson -32, följd av Carl Einar Grönlund
2 Erik Tore Andersson -28, Erik Pettersson f
3 Hidén dör 41 men sonen tar vid Sven Ferdinand Runqvist 40
4 Anders August Fredriksson f1874
5 Carl Emil Eriksson f

Långtjärn Långkärn Långkärnstorp

ligger följdriktigt vid Längtjärn. och det torde vara två lägenheter här

torp Olof Olsson f1893 per 42-7++

Olof Olsson f1793 och Petter Persson f1830 som kom 60.

torp Gustaf Olsson f1829 71--90+

Frans Löfström f1856

torp

Fredrik Jansson f1857 och gruf arb Fredrik Ersson f 1838 och hans son Fredrik f1871.

Frans Ludvig Jansson Löfström f1856 från 96+ till sin död 32, då svärsonen Grönlund tar vid 27-33

Carl Algot Löfström kommer 33-41


Tomsbacken

ligger med avtagsvägen från Långkärn 400 meter upp i nordväst. 

p42-7 f skogvaktaren Erik Waller f1762 kom från Jernboås 91 

torp Skomakare Petter Hansson f1825. från 53+ 61+ 78-, sonen tar vid 

församl 96+ Petter Hansson torp 
Viktor Andersson f1882 

06+ Viktor Andersson 1882

Carl Johan Jansson

f1847 kom 1910 och finns till 1928 och han hade passerat L Sirsjön Gränsjöhöjden.

Axel Ivar Eriksson Ersson har passerat här f1900

Verner Johansson var gift med Natalia var den siste som bodde här.


Skomakarbacken Lilla Stället

Det finns en uppgift om att detta skulle kunna vara Jönshyttan 3/128. 

Erik Knapp f1797 skrivs som lantbonde och torpare och kom 1833 från Gränsjön och finns med i perioden 1861-70 och följs av 

en lb Anders Ersson f1822 kom våren 1864 och finns här per 71-7 på detta 1/60. Han var fallen från Bergsmannen Erik Jonsson från Grönhultshöjden och Kolningsberget. 

torp Petter Boström

f1826 kom 1876 och finns här över perioden 1896. Han var son till Erik Jonsson från Blindbo och gifte sig med skräddardottern Isak Grönlund från Broberget och var torpare och skomakare här på stället. Det kan vara troligt att det är han, som givit fastighetens fastigheten namn. Av deras tio alster kan vi återfinna.

  • Karolina som gifter sig till Kolningsberget här bredvid. Hon blir mor till Ture Andersson på Gröndal.
  • Carl August gifter sig med Katarina Link och han återvänder till sin faders gård på 90 talet.
  • Amanda som finns på Nyhammar.
  • Carl Johan som var grufarb, banvakt vid Gröndal och slaktare och finns mer nedan.
  • Erik Henning som vi återfinner på Långåsen. 

Carl Johan Boström

f1864 son till ovanstående var hyttarbetare och banvakt, men även slaktare. Han flyttade fram och åter Norrelgen, St. Sirsjö, på Gröndal och tillbaka på Skomakarbacken. Försörjde sin stora familj med extraarbete med handel och slakt med djur.

Den stora barnaskaran börjar med

  • Johan Hjalmar som var grufarbetare, som bland annat bodde på Bränntorpet. Fann sin Hildur vid Jönshyttan. 
  • Elna Sofia, som jag inte vet något om 
  • Carl Hilding var i Amerika en sväng och återvänder som grufarbetare till Skomakarebacken och gifte sig 
  • Elin Elisabet var född i Norrelgen gifte sig med grufarbetare som passerade Helgomesstorp vid giftet omkring 1911.
  • Anna Matilda gift Berg i Grythyttan.
  • tre systrar dör relativt unga.
  • Nils Bertil född på Vinertorp levde i Grythyttan.
  • Gustaf Albert finns nedan.

Oskar Vilhelm Hellqvist

f1872 bodde tidigare på Gränsjön, men återfinnes här från 1896 och 16+ troligt att han bodde på Kasern

Carl August Boström.

torp f1857 hade 4 pig i perioden efter 1906.

Ragnar Boström flyttade upp till Mogårdshammar. en son Göte Boström en duktig bandyspelare.


Kasernerna

är inte flyttade från Hafsjö, men det lär finnas en barack här i trakten som har sina rötter från Hafsjöberg. 

06+
Falk fam samt Teodor Danielsson f1879
Carl Amandus Möller 

tar inte slut utan den återkommer 06+ Carl Fredrik Hult f1888 kom 11, Gustaf Hammarbäck f1891 

Här ligger 2 vackra kaserner fyrlägenhetsbostäder som tidigare legat uppe vid Havsjögruvan och bakom skall ytterligare en lägenhet ha funnits. Stor omsättning av personal noteras på denna adress vid 1900 talet början med start som det verkar 1906. 

1916+ Hellqvist
Johannes Hjalmar f1874 gruf fogde 

Algot Hellqvist 
Gustaf Hammarbäck f1891 
Erik Eriksson f1893 1917- 
Malmberg f1856 fanns 16+
Algot Löfström f1904 

Hammarbäck f1891 kom före 16+
Per Algot Löfström f1904
Carl Länk f1895 Tordis Änka 16+
Per Johan Johansson f1866
Erik Forslund f1876 
Ivar Eriksson f1900-05-06 Hju kom 21.


Ösjöberg

tillgången på malm betraktades tidigt som god och gruvan kunde hållas vid liv till 1963 talet. En linbana forslade malmen till Bredsjö Hyttan. Uppmatningsverket var för uråldrigt för att löna sig.  Laven fanns kvar och det var här Bror Johansson hade sin arbetsplats. Gruvlaven brann. 310 m djup gruva, nu vattenfylld och utan skyddande staket.

Här gjordes asfalt en period som sedan lämnades åt sitt öde.

Fogdebostaden.

Viktor Andersson följdes av Ivar Scröder.


Kolningsberget

ligger till vänster med ett uthus på andra sidan där en gruvgång från Ösjöberg mynnade.

p 7584 Anders Svensson hittade sin fru denna period. 

p 85-95 Anders Svensson f1744 

p 96-04 05-15 Anders Svensson f1749 

p16-25 Anders Svensson f1741

p25-33 Anders Svensson f1747 med sonen Bilock 

p33-41 Erik Jonsson  f1792 ; Jan Olsson f1802 och Skomak Erik Knapp 

inhys Grönhult Erik Jonsson f1792 

Andersson Anders f1812 51+ 61 +71+ 77+ 

Anders Persson f1848 från Snaflunda 86+ och sedan enka Karolina Boström f1849 här bor mågen Axel Lur f1869.
Gruf fogde Fredrik Henning Fredriksson f1871

 

Fredriksson

gruvfogde f1871 16+

Ivan Falk kom f1881 kom 20

Robert Kristiansson 

f1888 med sönerna Helge och Sune. Änkan bor kvar till över 1970. Sune var sjöman under många år. 

Kolningsberget. 


Ösjöhöjden

Kolaren Anders Olofsson

f1731 finns här 1770-81 i alla fall som kanske bland förste här uppe. Han dör bland barnen noterar vi, Stina som gifte sig med sexman Erik Andersson som var morbror till Jansa. Stina blir anmoder till Julinarna.

Olof f1765 som var torpare på Broberg i Jönshyttan

Jag har en notering om en mästersmed som bor här och dör 1746, men det är det enda jag vet. 

Pig Karolina Ersdotter sätter ut sitt gossebarn ut i skogen och fälldes för detta 1867.

torp Jonas Jansson blir pappa  här 1760

bestod av nu en två lägenhet bostad. 

Stället ligger hela 1700 talet under Bredsjö 

p 66-69 Anders Olofsson f1731 

p7584 Anders Olsson f1731 lämnar över säng och säte till Mats Mattsson, där brodern Henrik Mattsson

p 85-95 Mattson f1748 som gifte sig 82 och kolaren Jan Svensson f1762 

p96-05 Gruv fogden Magnus Carlsson och kolaren Jan Svensson f1762, Petter Persson f1775 

p05-15 Petter Persson har pig och enstaka dr i denna per 

p16-25 Petter Persson f1775 

p25-33 Jan Persson f1779 

p33-41 inhys torp Jan Persson f1779 Längre ner står Petter Persson f1798 

p42-7 Petter Persson f1798 kom 40 

p 61-70 Petter Persson f1798, Anders Persson f1787 

pig Carolina Ersdotter f1850 föder i feb 1867 ett gossebarn som hon lägger mellan ladan och gödselstaden och där det senare påträffades död. Hon var blott 17 år och döms till 4 års straffarbete men dog i kronisk diarré i Stockholm.

Petter Persson f1830 71+ 
Jan Erik Philip 1849

Jan Erik Jansson f1849 fanns 86 och ersätts under p86-88, under perioden ökar antalet drängar och gruf arb  torp Per Gustaf Jansson f1855 kom 88. 

Knut Johansson och Aina bor nu nere vid Grönhult halvvägs mot Grönelund. 

Per Gustaf Jansson församlbok 96+ 
Gustaf Ivar Jansson f1881 kom 03- här fanns två pig under per 
Andra ingången Johannes Philip f1826 

Malmen kunde brytas långt in på 60 talet, som kördes till Hyttan i Bresjö.

Perioden 06+ verkar vara ett genomgångsområde för flytt till Skomakarebacken 

Carl Amandus Möller f1885 kom 10 från Ljusnarsberg likaså Carl Julius Johansson f1875 Martin Hugo Hedman f1892
torp Gustaf Jansson f1855
Johan Oskar Persson f1877 
Maria Waller och hennes man kom 1907 
Fredrik Leonard Fredriksson och Per August Carlsson f1884 14-

Hugo Hedman f1892 13-26
Per August Karlsson bodde i andra ingången även han 16-20, Grythyttan, Erik Herman Edvardsson dyker upp 1920 och 

Gideon Länk f1895 kom 23-27, följd av Carl Skoglund Förr var det ett tvåfamiljsbostad med en son hette Skoglund jobba i Hyttan med byggde ca 9 en bostad nere I Bredsjö. Sonen 

I andra ändan arr Anders Gustaf Andersson f1862 Anders Gustaf Andersson som farit runt i trakten och här finner sin vila med dotter sonen Carl Gustaf

Ny sida Ösjöhöjden 16+ Johan Alfred Nilsson kom 17 och 20 

Elis Johansson jobbade i Hyttan var gift och Knut är född här uppe två flickor.


per 70-79

Nils Olofsson  f1715 -> Erik Nilsson f1749 större gård
Erik Persson f1706

sid 79 Olof Henrikssons tar över efter Sven Svensson f1715 som hade 13 tjenste
sid 80 Petter Olsson f1729 har 7 tjenste 70-9
sid 81 Anders Persson  f1735 kollar fb och har 5 tjenste
sid 82  Sven Andersson f1715
sid  83 Nils Svensson f1718 ersätts i säng av Anders Andersson f1716 1773;
sid 84 Anders Andersson f1730
hans Mattsson f1736
sid 84 Sven Håkansson f1730
sid 85 Carl Månsson f1705 , Jan Ersson f1740
sid 86 Olof Andersson f1733

Bränntorp

 

 Jönshyttans Gård ] [ underliggande nivåer ]
Uppdaterades mars 2013